Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Styrelseordföranden om sponsringen: ”Det uppstår en beroendesituation”

Misstänkta muthärvan i Sundsvall – entreprenörer stöttade privat idrottssatsning

Uppdaterad
Publicerad

Vår granskning visar att företag som chefen handlat för mångmiljonbelopp med i sin tjänst på det kommunala bolaget, samtidigt funnits på reklamdekaler på anhörigas tävlingsutrustning. Något som också ingår i den polisanmälan som bolagets styrelse gjort.

Det kommunala bolaget, som den polisanmälde jobbat i, gör mångmiljonaffärer med en rad entreprenörer i byggbranschen. Företag som samtidigt förekommit på reklamdekaler på tränings- och tävlingsutrustning som anhöriga till den kommunala chefen använt i flera år.

Vet ni att det rör sig om sponsring?

– Det här finns med i den utredning som KPMG gjort och där indikerar det att det handlar om sponsring, säger styrelseordföranden Johan Nikula som valdes på posten i fjol.

Flera företag förekommer

Revisionsfirman KPMG har på uppdrag av styrelsen granskat misstankar om allvarliga fel och brister i bolaget. En utredning som till stora delar är sekretessbelagd och överlämnad till polisen i samband med att chefen polisanmäldes i november i år.

Vår granskning visar att minst ett tiotal av företagen som det kommunala bolaget haft affärsrelationer med, förekommit på anhörigas personliga tävlingsutrustning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Anders Johansson vd Stadsbacken om uppgifterna Foto: Sundsvalls kommun / SVT

Polisutredning pågår

Vilken omfattning misstankarna gäller vill han inte svara på. Polisutredningen pågår, men ingen är ännu delgiven misstanke om brott. Polisen vill i nuläget inte kommentera utredningen som pågår.

Bolagets styrelse polisanmälde chefen för trolöshet mot huvudman och mutbrott. Förundersökningen inleddes med rubriceringen tagande av muta.

– Själva bolaget har agerat nu när vi uppdagat en del. Men för Sundsvalls kommun skadar det här nog förtroendet.

Dekaler synliga i flera år

Bilder vi tagit del av visar dekaler där det helt öppet står att företagen stödjer den individuella sportsatsningen. Något som går att spåra tillbaka till åtminstone 2015/2016.

Chefen hänvisar frågorna vidare

Vi har sökt den tidigare chefen för att fråga om reklamdekalerna. Han svarar i ett SMS att han ”tyvärr inte kan vara behjälplig med frågor kring det”. Han hänvisar dem till den anhörige.

KORRUPTION- LAGAR OCH REGLER

Visa

Korruption är ett samlingsbegrepp för att ge och ta emot muta, trolöshet mot huvudman och att utnyttja sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för egen eller annans vinning.

Muta är att ta emot eller ge en otillbörlig belöning.

Trolöshet mot huvudman innebär att någon missbrukar sin fötroendeställning och att detta missbruk innebär skada för huvudmannen.

Ett försök att ge eller få en muta är ett fullbordat brott oavsett om det lyckas eller inte. Den som blir erbjuden en muta måste aktivt säga nej för att undvika risken att begå ett brott.

källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Toppchef i mutskandal

Mer i ämnet