Mittnyttjournalister bakom Ålla-dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

SUNDSVALL I tio år har två journalister på Mittnytt följt de utvecklingsstörda på Ållateatern i Sundsvall. På söndag klockan 20 visas deras dokumentär i SVT 2.

– Vi ville berätta historien hur den här teatern vuxit fram och ta reda på vad det betyder för utvecklingsstörda att få ha ett kreativt jobb på en teater, säger reporter Anna-Karin Lund.

För tio år sen lämnade 16 utvecklingsstörda sitt dagcentra för att börja jobba på den nystartade Ållateatern i Sundsvall. Istället för att packa krämer, sortera papper eller pennor blev de skådespelare och teaterarbetare. Och för första gången fick de en egen nyckel till sitt arbete.

I våras var det premiär på deras tolkning av Molieres Den inbillade sjuke. Eva och Anna-Karin har följt den långa och krokiga resan från det monotona jobbet på dagcentrat till premiären på den första stora föreställningen.

– Att få vara med, det är vad kärlek är, sjunger Ållateatern i sin uppsättning av Molieres Den inbillade sjuke. Och det just detta som dokumentären Länge leve teatern! handlar om: att få vara med, oavsett vem man är.

Det här är den tredje filmen de gör om Ållateatern. Den första filmen Våran Carmen sändes i SVT 1997 och handlade om teaterenseblens uppsättning av Carmen. I den andra filmen följer filmteamet med Ållateatern när de sätter upp Carmenföreställningen i Sevilla i Spanien. Filmen Carmen i Sevilla sändes i SVT 1998.

Hur var det att lära känna de här personerna?

– Helt fantastiskt. Man blir alldeles varm när man är där för man får ett sånt mottagande, säger fotograf Eva Harström.

– Det är en sådan förmån att lära känna dem på det sätt som vi har gjort att det nästan inte går att beskriva, säger Anna-Karin Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.