Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ju farten som är kul” – det säger Mike Ling som med kompisen Liam Granlöv fick testa att köra på Mittsverige Motorfestival trots att de inte har åldern inne att köra bil egentligen. Foto: Beata Furstenberg/SVT

På Mittsverige Motorfestival utanför Härnösand får minderåriga köra bil gratis

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det Mittsverige Motorfestival utanför Härnösand i full gång. Här får unga från 12-13 års åldern köra gratis. Alla är välkomna även om du inte har kört racing förut.

Mittsverige Motorfestivals mål är att ”bygga en oas” där motorintresserade människor- från unga, äldre, tjejer, killar, olika miljöer- är välkomna att pröva på motorsport.

Evenemanget inkluderar bankörning, bilstereo, olika utställningar och även mat för alla åldrar. Det finns många roliga saker att göra och se, säger Hans ”Hasse” Söderberg, arrangör för evangemanget.

– Det är fantastiskt! Vi har vädret med oss, mycket härliga människor och massor av olika bilar, säger Hans Söderberg.

Unga kör gratis

Unga från 12-13 år och under 18 får köra gratis. Det är viktigt att alla får prova på att köra på banan även fast de inte är myndiga för ett körkort. Det handlar om att pröva på något man kanske inte har gjort förut som är roligt, enligt Hans söderberg.

Vill att mer tjejer ska prova

Förare Liam Granlöv, 15 år, som är där med sin egen Volvo 740 han har själv köpt och byggt om, tycker att det skulle vara kul om fler tjejer prövade på. Hans kompis håller med: 

– Det är övervägande killar man ser här- det skulle vara kul om fler tjejer provade på, säger Mike Ling, 14 år.

Säkerheten är viktig

Ambulans finns redan på plats.

– Vi har sjukvårdspersonal, vi har bärgningspersonal, vi har dem här 'safety rules' – att vi har säkerhet är otroligt viktigt, påpekar Hans Söderberg.

Han menar att det ska kännas tryggt för föräldrar och allmänheten att pröva något nytt.

– Här får 13-, 14-, 15- åringar köra på ett säkert sätt.

Hör vad ungdomarna själva tycker om sporten här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.