Foto: SVT, Bildbyrån

Modo och Timrå IK hotar lämna hockeyallsvenskan

Publicerad

Totalt sex allsvenska klubbar protesterar mot det de menar är en ekonomisk snedfördelning inom svensk hockey. I en skrivelse till ishockeyförbundet och SHL hotar de lämna hockeyallsvenskan om inget görs.

I måndags kväll skickade sex allsvenska lag, däribland Modo ochTimrå, ett gemensamt upprop till Svenska ishockeyförbundet och SHL, skriver Sportbladet. Uppropet innehåller krav på åtgärder som måste till för att klubbarna ska kunna utvecklas och inte tvingas lägga ner damlag och juniorverksamhet.

– Vi gör det här för att vi vill vara med och utveckla svensk hockey. Och ska vi kunna göra det måste det finnas en rimlig möjlighet att gå upp i SHL, säger Johan Widebro, vd Modo hockey.

Omöjligt att gå upp i SHL

Det handlar i grunden om den ekonomiska snedfördelningen i svensk ishockey. Som det nya TV-avtalet, som träder i kraft nästa säsong, ser ut kan SHL-klubbarna få upp till 45 miljoner per år, medan de allsvenska klubbarna får nöja sig med 2,3 miljoner. Med den ekonomin blir det i praktiken omöjligt för de allsvenska laget att slå sig in i SHL.

– Skulle det bli så att SHL i praktiken blir en stängd liga, då påverkas våra intäkter och det får konsekvenser som gör att man får se över verksamheten. Men det är ju hypotetiskt, vi vet inte vilka konsekvenser det kan få, understryker Johan Widebro.

Hoppas på lösning

Lagen som står bakom uppropet vill ha besked inom en månad.

– Vi har en arbetsgrupp i hockeyallsvenskan som har bra samtal med förbundet och nu hoppas vi att dom kommer fram till en bra lösning.

Här kan du läsa hela brevet till Svenska Ishockeyförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer