Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den mordmisstänkte Sundsvallsbon kan med elektronisk fotboja nu periodvis röra sig i staden Balneário Camboriú men får inte lämna Brasilien. Foto: Privat

Mordmisstänkt Sundsvallsbo i Brasilien släppt med fotboja

Uppdaterad
Publicerad

Den person från Sundsvall som varit frihetsberövad och misstänkt för mord på en annan tidigare Sundsvallsbo i Brasilien har släppts ur det fängelse där han varit placerad. Mannen är nu istället försedd med en elektronisk fotboja.

Mannen som är i 20-årsåldern släpptes för en tid sedan och fick då byta fängelset mot en fotboja. Han har fått vissa restriktioner och får inte resa ut ur landet men kan röra sig i staden Balneário Camboriú.

– Det är en lättnad, säger mannens mamma som nyligen besökte sonen i fängelset där förhållandena var svåra och han delade cell med ett stort antal andra häktade.

Hävdar självförsvar

Misstankarna mot mannen kvarstår men han har själv hela tiden hävdat att han agerat i självförsvar i samband med händelsen som ledde till den 21-årige Sundsvallsbons död. Något hans advokat också hävdar.

– Det är en klassisk självförsvarssituation, menar Rodrigo Faucz.

Enligt uppgifter till SVT hade den dödade 21-åringen skador efter en kniv men det är fortsatt oklart vad som hände när Sundsvallsbon dödades.

Besviken

Den dödade 21-åringens pappa säger att han inte blev förvånad men däremot besviken över att den misstänkte mannen släpptes med fotboja.

– Sådant är systemet i Brasilien, konstaterar han.

Pappan menar också att med utgångspunkt från det material som familjen fått från polisen och den advokat som företräder dem i Brasilien, så är de övertygade om att det inte handlar om självförsvar.

– Vi tror inte på ett frikännande alls, säger han.

Rättsprocess kan ta tid

Den misstänkte Sundsvallsbons advokat anser till skillnad från pappan att ett frikännande är troligt, även om det kan ta mycket lång tid innan en rättsprocess inleds.

I videon ger försvarsadvokaten sin bild av situationen med utgångspunkt från sin roll som försvarare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.