Vem mördade Tor Öberg och Gerd Wiklund i maj 2005? Och varför? Foto: privat

Motivet till Brattåsmorden ännu höljt i dunkel

Uppdaterad
Publicerad

Boende i närområdet har topsats, bilar som varit synliga kring platsen har eftersökts och en fantombild har tagits fram. Men ännu går den som brutalt slog ihjäl Tor Öberg och Gerd Wiklund i Brattås utanför Härnösand fri.

Den 31 maj 2005 var Gerd Wiklund, 67, på besök hos Tor Öberg, 70, på hans gård i Brattås på Härnön. Bland annat hjälpte Gerd Tor med fönsterputsning medan Tor var ute i ladugården och jobbade med veden.

Två dagar senare hittades de båda mördade, sannolikt ihjälslagna med en yxa som hittills inte påträffats.

Rotade runt i huset

Efter dubbelmordet gick gärningsmannen in i huset och rotade runt efter något, men var uppenbarligen inte ute efter pengar – en slutsats som grundas på att Tors plånbok med en stor summa kontanter i låg kvar i huset.

Det har gjorts flera omtag i utredningen och rikskriminalen har två gånger varit inkopplad på fallet, men fortfarande är både förövare och motiv till dådet okända för polisen.

Kalla fall, så kallade cold cases, är ouppklarade mordfall där ingen förövare gripits och dömts för brottet.

Tidigare var preskriptionstiden för mord 25 år; därefter lades ouppklarade mordutredningar ner och förblev olösta.

Den 1 juli 2010 avskaffades preskriptionstiden för mord i Sverige. Ett av skälen till att riksdagen klubbade igenom lagändringen var att mordet på statsminister Olof Palme annars skulle ha preskriberats den 28 februari 2011.

I Västernorrland finns i dagsläget sju kalla fall som egentligen rör åtta mord eftersom en av utredningarna gäller ett dubbelmord.

Det äldsta är mordet på Eva Söderström i Kramfors i september 1987, det färskaste är mordet på Haifa Jamal i Kvissleby i juni 2009.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Brattås

Mer i ämnet