Sandös räddningsskola hotas

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska nu snabbutreda om man ska lägga ned utbildningsverksamheten Sandö eller Revinge i Skåne. Detta enligt beslut om utredning från MSB:s generaldirektör Helena Lindberg.

Med regeringens minskade anslag måste MSB spara närmare 35 miljoner kronor till 2016. Under 2015 handlar det om 15 miljoner och under 2016 20 miljoner som ska sparas. Som en konsekvens av detta ska MSB göra en snabbutredning om huruvida myndigheten kan klara sig med endast en utbildningsort.

Snabbutredning

Utöver snabbutredningen tittar man också på om det finns möjlighet att minska antalet avdelningar på myndigheten. Men än så länge är ingenting ristat i sten.

– Senast den 31 mars ska det redovisas en utredning huruvida MSB klarar sitt utbildningsuppdrag med ett utbildningsställe eller två, säger AnnKristine Elfvendal, verksamhetschef på Sandö.

Fler utbildningar

Samtidigt som överhängande besparingskrav ligger över Sandö så har man i år planerat för fler utbildningar än tidigare.

Är det rimligt att utreda en sådan här sak på bara några månader?

– Det finns ett ekonomiskt underlag sedan tidigare, så ur ett ekonomiskt perspektiv är det nog möjligt. Sedan finns det många andra perspektiv. Jag säger det än en gång: allt är möjligt men är det önskvärt? säger AnnKristine Elfvendal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.