I restaurangens kök fanns spillning efter möss på flera ställen. Foto: Bengt O Nordin/TT

Muslort och myror i köket på restaurang i Örnsköldsvik

Publicerad

På flera ställen i köket på restaurangen fanns spillning efter möss. Det oanmälda tillsynsbesöket från miljö-och hälsoenheten fick också se myror och en spindel.

När miljö- och hälsoenheten (MoH) i Örnsköldsviks kommun skulle kontrollera restaurangen visade det sig att ägaren startat nya verksamheter i intilliggande lokaler utan att ha underrättat MoH. Flera brister uppmärksammades i de nya lokalerna.

Omärkta förpackningar med mat

Muslort fanns på flera platser i köket, ett antal myror och en spillning hittades också. I kylar och frysar fanns omärkta förpackningar med mat och ingen kunde svara på frågor om spårbarhet och hållbarhet. Det är viktigt att ha ett system för spårning av livsmedel för att kunna agera snabbt vid en misstänkt matförgiftning.

Verksamheten förbjöds

Eftersom företaget inte underrättat berörd myndighet om att verksamheten utökats och med tanke på de allvarliga brister som uppmärksammats beslutade MoH att förbjuda restaurangverksamheten.

Enligt Livsmedelslagen ska beslutet gälla omedelbart även om det överklagas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer