Arbetsmiljöverket stoppar ensamarbete

Publicerad

På måndagen berättade vi att väktarna i Kramfors av säkerhetsskäl inte vill patrullera Kramfors gator ensamma på dagtid. Nu har Arbetsmiljöverket beslutat att stoppa ensamarbetet.

När Securitas schemalade sina anställda för ensamarbete slog skyddsombudet larm. På tisdagsförmiddagen beslutade Arbetsmiljöverket att stoppa allt ensamarbete för väktare i Kramfors. Förbudet gäller från och med den 1 februari. 

–Vi är lättade, det var lite väntat men jag är glad att myndigheten har gått på vår linje. Det är inte lämpligt att arbeta ensam som väktare i centrala Kramfors, säger Håkan Häggqvist skyddsombud på Securitas.

Pistol och knivhot

Det är en strid ström av hot som presenteras i Arbetsmiljöverkets rapport. Knivar, yxor och pistoler har riktats mot väktarna. I juli misshandlades en kollega till Håkan.

Det är inte en charmant bild av Kramfors som beskrivs av myndigheten. Och samhällschefen i kommunen anser att polismyndigheten har en del i skulden.

–Polisnärvaron är definitivt en del i förklaringen till hur det ser ut som det gör, säger Staffan Östman samhällschef.

Brist på poliser

Men polisen håller inte med om den dystra bild som målas upp, väktare som fått vänta timtal betraktas som undantag. Och att Kramfors kommun måste kalla in väktare för att upprätthålla ordningen ser man inte som något udda.

–Såhär ser det ut på många platser. Självklart hade vi velat ha fler poliser men det gäller över hela länet. Jag anser dock att vi har resurser för att sköta det polisiära uppdraget på ett tillfredsställande sätt, även i Kramfors, säger Kenneth Bergquist, tillförordnad ställföreträdande polisområdeschef i Västernorrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer