Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Niclas Nyberg berätta om byggplanerna på Varvsberget. Till höger syns en illlustration av det färdiga bygget framtagen av TM Konsult. Foto: Thomas Sundberg/Håkan Nordström

Nära 100 lägenheter planeras på Varvsbergets topp

Uppdaterad
Publicerad
Idag lämnas detaljplanen för projekt Örnboet in till Örnsköldsvik kommun. Projektet går ut på att bygga tre lägenhetshus uppe på Varvsberget med totalt 99 lägenheter. – Det här är en injektionsspruta som Örnsköldsviks kommun behöver, säger Niclas Nyberg.

Detaljplanen väntas granskas av kommunen i cirka ett år och bygget beräknas ta cirka två år. Våren 2023 väntas alltså de nya lägenheterna vara redo att tas i bruk. Projektet kallades först Örnnästet. Örnnästet var även namnet på Adolf Hitlers residens och efter att kritik om namnvalet inkom valde man hastigt att byta namnet till ”Örnboet.”

– Projektet går ut på att befintlig restaurang tas bort och det kommer att byggas tre hus med totalt cirka 100 lägenheter, säger Niclas Nyberg, , VD och ägare till Nybergs Fastigheter.

Blandade boendeformer

Lägenheterna kommer vara allt från ettor till fyror och ha blandade boendeformer.

– De yttersta husen blir bostadsrätter och det mittersta blir hyresrätter med en restaurang på toppen, berättar Nyberg.

Bergbana

För att öka tillgängligheten till platsen planeras även en bergbana att byggas från resecentrum och upp till toppen. Förutom restaurangen kommer det även finnas en offentlig utkiksplats på toppen som är tillgänglig för alla. 

-Varvsberget är en speciell plats i Övik och för oss är det viktigt att det även fortsatt ska vara en publik plats för alla Öviksbor och turister, säger Anna Edman, Fastighetschef på Nybergs Fastigheter i ett pressmeddelande.

300 miljoner

Kostnaden för hela bygget väntas landa på cirka 300 miljoner kronor.

– Det är en häftig investering i dessa dagar. En injektionsspruta som Övik behöver, säger Niclas Nyberg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer