Det stora tillskottet är en viktig signal från staten, menar Elvy Söderström, ordförande Norrtåg AB. Foto: SVT

Staten ökar stödet till Norrtåg

Uppdaterad
Publicerad

Staten satsar ytterligare 40 miljoner kronor per år på Norrtåg och det statliga anslaget hamnar därmed på 90 miljoner kronor per år.

– Det är nästan en fördubbling så det är en viktig signal, säger Elvy Söderström, ordförande Norrtåg AB.

Norrtåg trafikerar norra Norrland med ambitionen att underlätta pendlingsresor för arbetande, studenter och turism. Norrtåg finansieras av regionerna i norr med staten som medfinansiär.

– Det här tillskottet innebär att det blir lägre kostnader för regionerna. För Västernorrlands del blir det cirka åtta miljoner lägre, säger Elvy Söderström, ordförande Norrtåg AB.

Det nya avtalet gäller från augusti 2021 och två år framåt. Det statliga tillskottet kommer också att användas för att utöka turtätheten mellan Sundsvall och Umeå.

Haparandabanan

Den stora satsningen blir annars i Norrbotten, staten tar nu ansvar för trafiken mellan Luleå och Haparanda samt på sträckan Umeå – Luleå.

Elvy Söderström talar gärna om hur betydelsefull tågtrafiken blivit i norr.

– Innan coronapandemin var det all time high när det gäller resenärer – dit ska vi igen, säger hon bestämt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.