Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisområdeschefen Kenneth Bergquist kommenterar nu de försvunna narkotikabeslagen på Örnsköldsviks polisstation. Foto: Hans Lindblom/SVT

Narkotika försvann mystiskt från polishuset i Örnsköldsvik – nu har rutinerna ändrats

Uppdaterad
Publicerad

Vid tre olika tillfällen har beslagtagen narkotika försvunnit från polishuset i Örnsköldsvik. Men vem som ligger bakom kommer vi aldrig att få veta. Utredningen är nedlagd.

– Jag hade varit mer orolig om det handlat om tre påsar kokain, men det gör det inte, säger polisområdeschefen Kenneth Bergquist.

De tre tillfällena när narkotika mystiskt försvunnit har inträffat under en period av elva månader. Det var när teknikerna skulle undersöka det första beslaget som man upptäckte försvinnandet. Det handlade om två narkotikaklassade tabletter.

Inte långt senare skulle en annan tekniker undersöka ett annat narkotikabeslag, den här gången två påsar med vitt pulver på vardera några gram. Då även detta beslag saknades polisanmäldes detta och en förundersökning ledd av avdelningen för särskilda utredningar tog vid.

Kort utredning

Men utredningen blev kortvarig. Chefsåklagare Elisabeth Brandt kom med sitt utlåtande: ”Vidtagna åtgärder har inte lett till att någon kan misstänkas för brottet. Ytterligare utredning kan inte antas ändra på det”.

– Vi får inte utreda oss själva men vi har ändrat rutinerna sedan dess, berättar Kenneth Bergquist.

Mänskliga faktorn?

Han ser allvarligt på det inträffade men påpekar att det är flera tusen beslag som hanteras varje år och att den mänskliga faktorn kan ha varit framme. Det behöver inte handla om en tjuv, menar han.

Kenneth Bergquist vill inte gärna spekulera – men i klilppet berättar han om sin teori om vad som hänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer