Lena Nylander, enhetschef på neonatalen och hemneoteamet Madelene Wedin och Agneta Jonsson. Foto: Barbro Sellin SVT

Enhetschefen: ”Neovård i hemmet är något som borde bestå”

Uppdaterad
Publicerad

Projektet neovård i hemmet startade i höstas inom barnsjukvården i Västernorrland och kommer att pågå till i mars 2020, men enhetschefen ser gärna att det blir längre än så.

Eftersom man ser så många positiva effekter för familjerna så vill man att projektet med vård av för tidigt födda ska fortsätta.

– Vi har sökt pengar via Sveriges Kommuner och Landsting, från förlossningsmiljarden som finns fortfarande till 2020. Vi började lite smått med en radie på tre mil för att se hur det skulle fungera. Sedan har vi kommit på att vi kan utöka så vi har också hemvård i  Härnösand, säger Lena Nylander, enhetschef på neonatalen. 

Trygghet

De undersköterskor som besöker familjerna i hemmet har fortfarande sin ordinarie tjänst på avdelningen. På samma sätt har babyn som får vård i hemmet kvar sin plats på avdelningen och kan komma tillbaka vid behov.

Vårdtyngden förändras inte nämnvärt, enligt Lena Nylander.

– Det här är ju ett erbjudande som man ger föräldrarna för att de ska kunna få vara hemma och få en bättre anknytning till sitt barn och att slippa skiljas från sina andra familjemedlemmar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.