Nationellt forensiskt centrum om handläggningstiderna: ”Situationen har förbättrats”

Publicerad

Kötiden för nya undersökningar hos NFC har varit lång, men blivit allt kortare.

Det hävdar företrädare för avdelningen, som pekar på att gamla ohanterade undersökningar tynger ned statistiken.

– Vi ser en halvering på riktigt grova ärenden, säger Anna Hennings Stenfeldt vid NFC.

Anna Hennings Stenfeldt är insatschef för den särskilda händelsen Vilgot, som är avsedd att bidra till kortare handläggningstider hos NFC. Hon säger att avdelningen på senare tid börjat se resultat av ansatserna att korta kötiderna.

För polisområde Västernorrland har höstens rapporterade handläggningstider per undersökning i genomsnitt varit bland de längsta på flera år. Anna Hennings Stenfeldt förklarar den höga nivån med att NFC först nu kunnat slutföra släpande undersökningar, vilket drivit upp siffrorna.

”Förväntat resultat”

– Om man tittar på handläggningstidernas utveckling under den här insatsen så har de ju faktiskt blivit längre.

– Det här var ett förväntat resultat under insatsen. När vi successivt jobbar bort balansen, kommer vi bara jobba med nya ärenden och då blir handläggningstiderna kortare, säger Anna Hennings Stenfeldt.

Vad kan du säga till de personer som inte upplever att detta börjat gå snabbare?

– Det beror på vilken typ av ärende man varit inblandad i under den här perioden så klart. Om man jobbat med ärenden som legat i kö hos oss, förstår jag att man inte ser den här förändringen. Men om man successivt börjar vara inblandad i ärenden som inkommit i närtid så går de fortare än de gjort förut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.