Parkinsonmedicin gjorde Niklas till missbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheterna till spel om pengar är idag närmast oändliga, men risken att bli spelberoende kan komma från oväntat håll. Vi har träffat Niklas från Sundsvall, som aldrig spelat innan han åt Parkinsonmedicinen Sifrol. Idag har han spelat bort två miljoner och är helt utblottad.

Niklas, som egentligen heter något annat, blev sjuk i Parkinsons sjukdom och började behandlas med medicinen Sifrol. I det läget hade han enligt egen utsago aldrig ägnat sig åt spel om pengar.

– Nej, jag hade inte spelat någonting, säger han och förklarar att det är något som hans omgivning också kan intyga.

Spelade dygnet runt

Men när behandlingen med Sifrol hade pågått en tid hände något.

– Jag började spela och jag spelade och spelade och spelade, dygnet runt, alla dagar i veckan och jag har spelat bort miljontals kronor, berättar Niklas.

Spelandet tog över hans liv och all ledig tid och alla pengar gick åt till spel.

– Jag smög med spelandet till en början och spelade när ingen var hemma och när min fru låg och sov. Det tog nästan två år innan alla i min närhet förstod vad som hände.

Tog SMS-lån

Niklas hade sparat pengar för framtiden, när de tog slut började han låna för att kunna fortsätta spela. 

– Det slutade med en massa SMS-lån, förklarar han och konstaterar att han idag är helt utblottad och har enorma skulder.

Medicinen Sifrol räknas in i gruppen mediciner med substanser som påverkar dopaminsystemet och skrivs framförallt ut till parkinsonpatienter men även till människor med krypningar i benen. Spelberoende och annat onormalt beteende som sexmissbruk och överdrivet köpande är kända biverkningar och finns beskrivet i läkemedelsregistret Fass.

Välkänd biverkning

– Det är en välkänd biverkning, det rapporterades redan 2005 och läkemedelsverket gick ut och varnade för biverkningarna då, säger Darius Matusevicius, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Darius Matusevicius bekräftar att Siforol och liknande mediciner kan orsaka spelande hos personer som aldrig spelat tidigare.

– Det finns såna rapporter i literaturen att patienter som aldrig spelat tidigare börjat spela, förklarar han.

Så här säger läkemedelsverket om biverkningar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.