Timmerkranen kördes via 5G Foto: Per-Erik Ström/SVT

5G-nät i Västernorrland invigt

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen invigdes länets första 5G-nät. Det är ett testnät som nu finns på Mittuniversitetet i Sundsvall. Nätet invigdes med fjärrstyrning av timmerkran.

Det första man tänker på när ett nytt mobilnät lanseras är hastigheten. 5G kommer givetvis att bli snabbare än sina föregångare. Det spekuleras i att nätet kommer att klara 10-20 gigabit/sekund.

Realistiskt är dock att man kommer att kunna surfa i ungefär 1 gigabit/sekund. Dock kommer fördröjningen att minska betydligt. Det vill säga det kommer att gå snabbare att skicka kommandon, något som är viktigt för teknik som självkörande bilar.

”Internet of Things”

EU:s vision för 5G är att det ska klara 20 miljarder mänskliga abonnenter. Dessutom ska det klara av ”Internet of Things” (IoT), det vill säga över en biljon prylar som behöver en uppkoppling. Till exempel tvättmaskiner, robotgräsklippare och självkörande bilar. Nätet ska fungera för markbundna fordon i hastigheter över 500 kilometer i timmen.

”Unik möjlighet”

I Sverige finns sedan tidigare ett testnät på KTH i Stockholm och nu, efter ett samarbete mellan universitetet och Telia, alltså även på Mittuniversitetet.

– Vi får en unik möjlighet att få utforska industriella tillämpningar av 5G, AI, och IoT tillsammans med Mittuniversitetet. Genom att skapa nya applikationer i en dynamisk testmiljö kan företag, entreprenörer, forskare och studenter i samarbete bidra till att Sverige ligger i framkant när 5G rullas ut kommersiellt, säger Mats Lundbäck, Chief Technology Officer, Telia Sverige.

Användbart inom industrin

En fördel med den nya tekniken är att man kan skapa ”nät i nätet” där man kan skräddarsy lösningar och till exempel garantera en viss hastighet. Nätets kapacitet att fjärrstyra fordon gör att man kan utveckla en mängd applikationer för till exempel industrin.

Det lokala testnätet invigdes också med en demonstration av en kran monterad på en timmerbil. Kranen kördes över internet med hjälp av kameror och 3D-glasögon från lastbilshytten via 5G.

5G-tekniken har redan lanserats skarpt i USA och Sydkorea, men bara ett fåtal kan ännu använda nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.