Foto: SVT

Norrtåg förstärker med fler fordon

Publicerad

Efter en mardrömsvinter i tågtrafiken längs Norrlandskusten är det nu beslutat att Norrtåg får tre extra fordon. Men till nästa vinter hinner de inte hit.

Fakta

Företaget Transitio, som ägs av 20 landsting/regioner och kollektivtrafikmyndigheter, förvaltar och finansierar spårfordon åt sina ägare. Förra veckan beslutade man att Norrtåg ska få tre Regina-fordon som tidigare gått i trafik i Uppsalatrakten.

Leverans är planerad till slutet av 2019 och början av 2020; först ska tågen rustas upp och förses med signalsystemet ERMS så de kan trafikera Ådalsbanan/Botniabanan. Men exakt var de ska sättas in är inte klart än.

Klara vintrarna

– Vi är naturligtvis mycket glada över detta beslut och kommer den närmaste tiden att analysera på vilket sätt dessa fordon tillsammans med övrig fordonsflotta gör bästa nytta i Norrtågstrafiken, säger Norrtågs ordförande Elvy Söderström i ett pressmeddelande.

Inte minst räknar man med att kunna klara vintrarna bättre med den utökade fordonsflottan, under den gångna vintern hade Norrtågs operatör Tågkompaniet ofta stora problem att klara trafiken med ilskna resenärer som följd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.