Influensan har kommit till länet och väntas stanna, åtminstone till februari. Foto: Isabell Höjman/TT

Nu är influensan här

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har tio fall av influensa A anmälts i Västernorrland. Det rör sig om såväl unga som gamla som drabbats.

De tio influensafallen är anmälda i enlighet med smittskyddslagen. Det är personer i åldrarna 9-83 år som drabbats från Örnsköldsvik i norr och Kvissleby i söder.

Enligt Region Västernorrland väntas fler drabbas inom den närmsta tiden och kulmen väntas i februari.

Tillhör du en riskgrupp och därmed riskerar att bli allvarligt sjuk om du skulle smittas av influensa, bör du vaccinera dig så snart som möjligt.

INFLUENSA

Influensa är en infektion som man får av virus. Vanliga symptom är hög feber, huvudvärk, muskelvärk, halsont och hosta.

Vissa personer har större risk att bli allvarligt sjuka om de får influensa eller en följdsjukdom av influensan. De rekommenderas att vaccinera sig mot influensa varje år.

Det gäller dig som är äldre än 65 år och dig som till exempel har en hjärtsjukdom, lungsjukdom, diabetes eller ett starkt nedsatt immunförsvar. Det gäller också dig som är gravid. 

(källa: Vårdguiden 1177)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.