På torsdagen inleder Tre Kronor mot tuffast möjligt motstånd, USA. Foto: Bildbyrån

Nu drar U18-VM igång i Örnsköldsvik och Umeå

Publicerad

Idag startar U18-VM i Örnsköldsvik och Umeå. Sverige jagar sitt första guld någonsin i turneringen.

Sedan 1999 arrangerar Internationella ishockeyförbundet (IIHF) VM-turneringen för spelare upp till 18 år. Världens tio bästa landslag gör upp om vilka som har de bästa artonåringarna.

Aldrig vunnit

Tre kronor har varit med sedan starten men har aldrig lyckats vinna turneringen. Som bäst har man vunnit silver fem gånger. VM-spelet inleds i två grupper där Sverige tillsammans med Ryssland, USA, Lettland och Slovakien spelar i Örnsköldsvik. Den andra gruppen med Finland, Tjeckien, Kanada, Vitryssland och Schweix spelar sina matcher i Umeå.

Finalspel i Örnsköldsvik

Efter avslutat gruppspel fortsätter turneringen med kvartsfinalspel i de båda städerna. Semifinalerna och finalen spelas i Örnsköldsvik medan nedflyttningsmatcherna spelas i Umeå.

En spelare från Västernorrland

Endast en spelare i den svenska truppen kommer från länet. Forwarden Max Wahlgren som nyligen vann guld med Modos J20-lag och är fostrad i Kramfors-Alliansen.

Medaljligan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.