Hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt Foto: Johan Engman/TT

Nu måste hunden hållas i koppel!

Uppdaterad
Publicerad

Våren och sommaren är en känslig tid för de vilda djuren, det är då de får sin ungar. För att skydda dem måste hundägare ha extra uppsikt över sina hundar under perioden 1 mars till 20 augusti.

I lagen om ”tillsyn över hundar och katter” står att hundar under den här perioden ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. I lagens mening är det praktiskt taget all naturmark, även större parker.

Osynligt koppel

Ordet koppeltvång finns faktiskt inte i lagtexten. Men om en hund ska hindras från att springa lös måste den, i de allra flesta fall, hållas i koppel. Undantag görs bara för ”extremt väldresserade hundar”. Hunden får bara vara högst någon meter ifrån sin ägare och kontrollen ska motsvara ett osynligt koppel. Det är iallafall Naturvårdsverkets tolkning av lagen.

Strikt ansvar

Hundägare har så kallat ”strikt ansvar” för sin hund. Det innebär att ägaren kan hållas ansvarig för skada som hunden orsakar även om någon annan har hand om den. Hundar som påträffas lösa i skog och mark riskerar att omhändertas eller till och med skjutas.

Alltid full kontroll

Även under resten av året måste hundar hindras från att förfölja vilt. Hunden får vara lös inom synhåll, förutsatt att ägaren kan stoppa den om den stöter på ett djur. I annat fall ska den vara kopplad.

Om hunden inte går att fånga riskerar den att bli skjuten. Hundägare har ansvar för att hunden inte orsakar ”skador eller avsevärd olägenheter”. Det gäller inte bara vilt utan även tamdjur.

Lokala regler

I en hundägares ansvar ingår också att känna till vilka lagar och regler som gäller. Kommuner och länsstyrelser kan besluta om lokala föreskrifter om koppeltvång.

Undantag från reglerna om extra uppsikt kan göras vid till exempel jakt och träning av jakt- polis- och vallhundar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.