Viktor Dantio, från Polen, har packat i sin bil och förbereder sig att bo i den. Foto: Malin Ottander, SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nu stängs tiggarlägret i hamnen

Uppdaterad
Publicerad

I dag är sista dagen som EU-migranterna får bo kvar i lägret vid hamnen i Sundsvall. På måndag upprättar kommunen en polisanmälan om inte alla flyttat därifrån.

Nästan alla har redan flyttat från lägret. Det är fyra familjer kvar och de säger alla att de ska flytta innan måndag. De förbereder sig för att bo i sina bilar.

– Vi är tacksamma för att vi har fått bo här så länge men förstår att vi måste flytta. Det är klart det känns lite sorgligt men vi vill tacka Sundsvalls kommun för att vi fått bo här i nästan två år, säger Viktor Dantio från Polen.

Viktor Dantio packar in madrasser och andra tillhörigeter i en sliten bil. Han och hans fru planerar att flytta i kväll.

– Polisen kommer inte behöva skicka ut oss. Vi flyttar frivilligt, det gör vi alla som har bott här. Vi är inte aggressiva eller våldsamma och vill inte ha något bråk, säger han.

”Ingen ska behöva bo på gatan”

Malin Larsson (S), socialnämndens ordförande, säger att kommunen har jobbat för att försöka hitta alternativa lösningar till de som inte har någonstans att bo.

– Ingen ska behöva sova på gatan. Vi kommer ha extra öppettider på härberget på Västra vägen i Granlo från och med måndag, säger hon.

Enligt Malin Larsson kommer ingenting att göras från kommunens sida under helgen. Processen startar först på måndag.

Uppstädning börjar på måndag

– Så fort lägret är tomt påbörjar vi uppstädningen. Är folk fortfarande kvar på måndag kommer vi upprätta en polisanmälan.

Polisen får i så fall identifiera personerna som är kvar och sedan är det kronofogden som avhyser personerna enligt deras rutiner.

– Vi hoppas att det inte behöver gå så långt. Jag upplever att vi haft god kommunikation och att det finns en förståelse för vårt beslut, säger hon.

Viktor Dantio håller med.

– Vi förstår varför vi måste flytta och det kommer inte bli några problem på måndag. Nu ska vi bara städa upp det sista.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet