Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett första spadtag för ny hälsocentral i Själevad togs idag. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Nu startar bygget av ny hälsocentral i Själevad

Publicerad

Den gamla hälsocentralen i Själevad som tidigare var ett äldreboende, är uttjänt sedan länge. Nu ska en ny stå klar i slutet av 2024, alldeles intill den gamla. Totalt beräknas nybygget kosta 69 miljoner kronor.

Det blir den första hälsocentralen som byggs i länet sedan 90-talet. Ungefär samtidigt som familjeläkaren Jan Ehlin började sin första tjänstgöring på hälsocentralen i Själevad.

– Det var i samma herrgårdsliknande lokaler. Det är lite charmigt och vi har trivts här, säger Jan Ehlin.

Varit med och påverkat

Två år till får Jan och hans kollegor i den gamla hälcocentralen innan den rivs och flyttlasset går till den nya, knappt ett stenkast närmare Moälven. Då flyttar man till en modern hälsocentral vars utformning de anställda fått vara med och påverka.

– Det ska bli otroligt spännande. Arkitekten som har ritat har tagit till sig våra idéer och tankar och gjort en jättefin ritning. Vi vill se den i verkligheten nu, det ska bli jättekul.

Personalen har ett finger med i det mesta. Allt från exteriören till antalet rum och utformning och vilka som ska jobba nära varandra.

– Vi har tänkt på många olika sätt och man kan säga att livet har blivit mycket roligare den här tiden. Det har varit jättekul och känts positivt. Just att de har frågat oss och vi har fått prata med de som planerat, det har vi inte varit vana vid så ofta kanske, säger Jan Ehlin.

”Den nya måste ju bli bättre”

En annan som gärna vill besöka den nya hälsocentralen efter att ha besökt den gamla i tjugo år, är Bosse Mähler.

– Det är en bra hälsocentral. Jag måste berömma den. Den är bra helt enkelt. Den nya måste ju bli bättre och det kommer säkert att gå snabbare och bli mer personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.