Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Självklart inte” – nunnorna tillbakavisar anklagelserna om att intäkterna från försäljningen på Selångers pilgrimscenter har gått till ryska soldater. Hör deras förklaring i klippet.

Nunnor tillbakavisar anklagelser om insamling i Sundsvall till ryska soldater

Uppdaterad
Publicerad

Nunnor från Belarus var nyligen i en kyrkolokal i Sundsvall för att sälja hantverk i välgörenhetssyfte men har anklagats för att i stället skänka pengarna till ryska soldater som strider i Ukraina. Nu hävdar nunnorna att anklagelserna är falska.

– Det är inte pengar till soldaterna, säger Syster Anastasia.

Belarusiska folkambassaden som drivs av pro-demokratiska Belarusiska aktivister, hävdar att intäkterna från försäljningen på Selångers pilgrimscenter i Sundsvall i samband med alla hjärtans dag inte handlar om välgörenhet utan att pengarna  går till den ryska armén.

– Välgörenheten är dimridåer, säger Dimitri Vasserman som är talesperson för Belarusiska folkambassaden.

Pengar till soldater

Folkambassaden hänvisar till Belarus diktator Lukasjenkos webbsida där ett besök på klostret återges och diktatorn bland annat noterar att nunnorna samlar in stöd till ryska militären vid fronten.

Nunnor tillbakavisar

När SVT får kontakt med nunnorna på St Elisabeth-klostret i Minsk tillbakavisar de uppgifterna om att intäkter från försäljning och insamling skulle gå till ryska soldater vid fronten i Ukraina.

I videon kan du se och höra nunnornas förklaring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.