Det här är två av de stulna verken av konstnären Gitte Eidslott som ställt ut på Kramfors konsthall. Foto: Kramfors konsthall

Ny konststöld från Kramfors konsthall – tredje på ett halvår

Publicerad

Någon gång under sommaren har fyra tavlor stulits från Kramfors konsthall. Och det är den tredje stölden från konsthallen på bara ett halvår.

Fyra mindre tavlor av konstnären Gitte Eidslott, värda närmare 30 000 kronor, har blivit stulna från Kramfors konsthall under sommaren. Tavlorna hängde undanskymt i lokalerna och kan ha varit borta en tid innan stölden upptäcktes.

– Talvorna hängde i trappen ner mot nödutgången och det var den 7 augusti som stölden upptäcktes säger kulturenhetschefen Ninni Mellander.

Tänkte stjäla fler tavlor

Tjuven, eller tjuvarna hade plockat bort larmlapparna från tavlorna och kunde sedan lugnt promenera ut ur lokalerna utan att larmet gick.

– Dessutom hade man plockat bort larmen från flera andra tavlor, det verkade som man förberett för att stjäla fler tavlor säger Ninni Mellander.

Tredje stölden sedan nyår

Kring årsskiftet i vintras stals tavlor av konstnären Björn Krestesen från Kramfors konsthall, men de tavlorna har kommit tillrätta.

– En anonym person hörde av sig och lämnade tillbaka tavlorna, vi hoppas naturligtvis att det ska ske igen säger Ninni Mellander.

Vill visa tavlorna

I våras skede ytterligare en stöld, en blyertsteckning försvann, men den är fortfarande försvunnen. Konsthallen vill gärna visa bild på de tavlor som försvann vid den senaste stölden.

– Desto mer uppmärksamhet det blir kring verken desto svårare blir de ju att hänga upp eller försöka sälja enligt kulturenhetschefen Ninni Mellander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.