Skolinspektionen kritisk mot den kristna skolan Oasen.

Ny kritik mot kristna friskolan

Uppdaterad
Publicerad

Den kristna skolan Oasen i Sundsvall har tidigare kritiserats av skolinspektionen på grund av brister i saklighet och allsidighet i undervisningen men ansågs vid den senaste inspektionen ha åtgärdat bristerna. Nu kommer ny kritik mot skolan.

Kritiken mot den kristna skolan Oasen gäller bland annat skolans inställning till frågan om abort. För några år sedan visade skolans rektor en film som i starka scener beskrev händelseförloppet vid en abort. Filmen togs bort efter kritik.

– Vi har ingen annan inställning till abort än vad man har allmänt i samhället. Vi måste följa lagarna. Jag är ingen rabiat abortmotståndare. Däremot tycker jag att abortlagen är lite liberal, säger Oasens rektor Karl-Erik Lundin.

2011 kritiserades Oasen av skolinspektionen för bristande saklighet och bristande allsidighet men vid uppföljningen ifjol ansågs man ha åtgärdat problemen.

Enligt rektorn har Oasen en likabehandlingsplan och inget emot homosexualitet men ett uttalande i skolan har väckt reaktioner. 

– Jag hänvisade till ett vittnesbörd från en kompis jag hade under mina studieår. Han berättade för mig att han upplevde sig själv som homosexuell. Några år senare ringde han till mig och berättade att han genom förbön blivit fri från sin homosexuallitet. säger Karl-Erik Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.