Nya förlorade miljarder?

Uppdaterad
Publicerad

Den elektricitet som produceras i vattenkraftverken i Sollefteå kommun genererar årligen skatteinkomster på cirka tre miljarder kronor till staten. Det är tre gånger så mycket som hela kommunens budget. Men i stort sett stannar inga av dessa kvar.

– Vindkraften måste ge mer, långsiktigt, än vad vattenkraften har gjort, säger Elisabet Lassen (s) kommunalråd i Sollefteå.

Hur detta skall gå till är dock mer oklart.

SSVAB

I hennes kommun stundar en jättelik utbyggnad av vindkraften. Det är skogsbolaget SCA och norska Statkraft som ligger bakom. Kommunen och bolagen är eniga om var vindsnurrorna skall byggas. Frågan är hur kommunen skall få en släng av sleven.

– Statkraft har sagt att dom är villiga att släppa andelar till privatpersoner som bor i kommunen, säger Lassen.

Hon är inte heller främmande för att kommunen skulle kunna köpa in sig. Men det har inte varit uppe till diskussion än. Hon tycker dock att samtalen med SCA och Statkraft går bra.

– Dom har förståelse för våra synpunkter om långsiktighet och har visat sig villiga att bidra till en mer allmän utveckling av bygden också. För övrigt kan man vänta sig att vindkraft ger mer arbetstillfällen lokalt, eftersom vindsnurror inte kan fjärrstyras på samma sätt som vattenkraftverk.

Den stora vinnaren är dock staten som kammar hem skatterna och därifrån har inga förslag kommit ännu.

Så helst skulle kommunalrådet önska sig egna vindkraftverk.

– Kommunen har mycket skog, men har ännu inte hittat ställen som det blåser tillräckligt mycket på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSVAB

Mer i ämnet