Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Höglund, enhetschef på Länsstyrelsens miljötillsynsenhet om oljeutsläppen i Hästkullens vindkraftspark.

Nysäter Wind misstänks för miljöbrott – Länsstyrelsen har polisanmält

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen polisanmäler Nysäter Wind. Anledningen är det oljeutsläpp som misstänkts ha skett i samband med att ett vindkraftverk havererade i Hästkullens vindkraftspark.

– Vi är skyldiga att anmäla misstanke om miljöbrott, säger Maria Höglund, enhetschef på Länstyrelsens miljötillsynsenhet.

Det har nu gått mer än en vecka sedan vindkraftverket kollapsade utanför Viksjö. I turbinhuset fanns det 3000 liter olja.

– Tyvärr har vi nu fått information om att en stor del av oljan i turbinen troligen kan ha läckt ut i miljön, säger Maria Höglund.

På drönarbilder har man kunnat se fläckar av olja, och idag rapporterade Nysäter Wind till Länsstyrelsen att ett oljeläckage troligen har skett. I nuläget ska oljan inte påverka något vattendrag.

Svårt att sanera

Polisen har inlett en förundersökning och rubricerar det som grovt miljöbrott.

I och med att vrakdelar står upp, och att det finns en rasrisk är det svårt att inleda saneringsarbetet.

Nysäter Wind har tillsett en utredning som undersöker orsaken till olyckan. Men de specialister och tekniker som utreder har ännu inte hittat svaret på vad som kan vara orsaken till haveriet.

Hör Maria Höglund berätta om de befarade oljeutsläppen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.