Foto: SVT

Byggherren i Viksjö: ”Vi ser allvarligt på det här”

Uppdaterad
Publicerad

Byggherren Nysäter Wind erkänner nya misstag vid vindkraftbygget i Viksjö. Bolaget skriver i ett mail till SVT Västernorrland att man ser allvarligt på det inträffade.

Det är andra gången på kort tid som Nysäter Wind får försvara missgrepp mot miljön i Viksjö. Förra gången var när länsstyrelsen i höstas upptäckte flera misstänkta miljöbrott i parken och konstaterade att Nysäter Wind inte verkade ha kontroll över sitt eget projekt.

Den gången ledde det till sex polisanmälningar för misstänkta överträdelser av miljötillståndet och ett byggstopp som Nysäter Wind själv tog initiativ till.

Flera misstänkta miljöbrott

Nu har det hänt igen.

Vid en inspektion i april upptäcktes nya misstänkta miljöbrott i den 52 kvadratkilometer stora vindkraftparken. Det handlar om obefogade sprängningar, upplag av jordmassor och ett vägbygge som saknat tillstånd, men som byggts ändå på order av totalentreprenören Nordex, uppger länsstyrelsen.

Vidare har länsstyrelsen konstaterat att ett stort antal vägtrummor som precis lagts ner i de nybyggda vägarna i parken inte håller måttet. Det rör sig om allvarliga brister, skriver länsstyrelsen. Trummorna är underdimensionerade och ligger genomgående för högt.

”Vi ska gå till botten med det här”

Förra gången förklarade byggherren Nysäter Wind att man skulle se över sina rutiner. Nu skriver bolaget:

– Det finns självklart rutiner för hur projektet ska arbeta inom ramen för det miljötillstånd som erhållits men av någon anledning har de i detta fall brustit. Vi ser mycket allvarligt på det som hänt och vi har bett Nordex, som ansvarar för arbetena på plats, att gå till botten med vad som kan ha gått fel och varför. Det här får inte upprepas.

SVT: Forceras arbetet i parken för att ta igen förlorad tid?

– Nej. Vi arbetar säkert och enligt de lagar, regler och tillstånd som erhållits, annars arbetar vi inte alls. Arbetet påskyndas inte utan fortskrider, enligt planen. Inga naturvärden ska påverkas. Det har betonats för alla inblandade aktörer och är en vital del av uppdraget när det gäller sådana här stora projekt, skriver bolaget i sitt svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet