Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det nya filtret ska stoppa grodor och annat skräp från att hamna i dricksvattnet i Ånge – VA-chefen Emma Gustafsson berättar hur det fungerar i klippet. Foto: SVT, Thomas Bäckman

Nytt filter ska stoppa grodor i Ånges dricksvatten: ”Vill inte riskera det igen”

Uppdaterad
Publicerad

I somras tog sig flera grodor in i det kommunala dricksvattennätet i Ånge och det blev en stor nyhet. Nu har Ånge kommun satt in ett nytt filter som ska se till att det inte kan hända igen.

Emma Gustafsson tar med SVT till en hemlig brunn ute i skogen i Ånge kommun. Där, under snön, har man installerat sitt skydd mot nya grodinvasioner i vattenledningsnätet.

Det var i början av förra sommaren som flera privatpersoner till sin förvåning hittade grodor i sina vattenledningar, totalt sex grodor påträffades. Det var när kommunen tvingades använda en reservvattentäkt som grodorna tog sig in i vattensystemet.

– Det är aldrig roligt att få in saker i vattenledningsnätet så visst hade det kunna blivit allvarligt, säger kommunens VA-chef Emma Gustafsson.

Grodorna blev en riksnyhet

Man hittade problemet och tog prover som visade att vattnet klarat sig bra. Och för Emma Gustafsson blev det en ovanlig och mycket intensiv vecka eftersom grodfadäsen blev en stor riksnyhet men nu har man försäkrat sig om att det inte ska kunna hända igen.

– Vi har satt in ett smutsfilter efter fadäsen med grodorna som fångar upp allt skräp som skulle kunna ta sig in i ledningarna, säger Emma Gustafsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Bäckman upptäckte grodan i samband med att varmvattnet tog slut. Se när han försöker dra ut grodan från vattenledningen i videon. Foto: Daniel Eckeskog, Thomas Bäckman / privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.