Nytt parti utmanar i Ånge

Uppdaterad
Publicerad

Kommunvalet i Ånge brukar inte vara nån rafflande tillställning. Socialdemokraterna är helt dominerande – de har gått segrande ur de senaste valen med omkring 50 procent av rösterna. Men nu har ett nytt parti har blandat sig i årets valrörelse.

Nedläggningen av Överturingens skola gav bränsle åt föreningen Vår Framtid i Ånge.

Föreningen säger sig vara beredd att lyssna på och ta vara på kommuninvånarnas intressen och idéer. Särskilt de som bor i ytterområdena. Något som dom menar att dagens politiker glömt bort.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

– Överturingens skola skulle ha kunnat vara kvar. Föräldrarna till barnen på skolan har gått igenom siffror, tittat på budgetar och dom har räknat och det finns ingen anledning att lägga ner skolan, säger Linda Isaksson, ordförande i föreningen Vår Framtid.

Lyssnar inte

Det är Vår framtids politiska utskott som kandiderar till kommunfullmäktige, med tidigare moderate politikern Leif Edh som första namn. De beskriver sig som ideologiskt obundna och viktigaste frågan är att arbeta för kommunens överlevnad.

Men Vår Framtid har en svår motståndare. Ånges starke man – kommunalrådet Sten-Ove Danielsson – har ett enormt förtroende – halva väljarkåren vill se honom leda kommunen. Så har det sett under hela 2000-talet.

Och det trots att kommunen gått kräftgång under hans styre. Befolkningen har minskat till under 10 000 och skatteunderlaget med det,  det saknas arbetstillfällen och föreningens Svenskt näringsliv rankar Ånge lågt när det gäller näringslivsklimat.

Trygga och nöjda

Att den dystra bilden skulle vara ett misslyckande går Danielsson inte med på. Han hävdar att kommunen har ordning på ekonomin och att invånarna i Ånge är både trygga och nöjda.

– Det är lätt för ett nytt parti att kritisera, men dom partier som sitter i fullmäktige idag, och har suttit där i 20 år, är överens om tagen. Vi är kollektivt ansvariga för det här och för det som är bra också, säger Sten-Ove Danielsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet