Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisförbundet vill se fler cellkontor i polisens nya lokaler i Örnsköldsvik Foto: Thomas Sundberg/SVT

Nytt polishus i Örnsköldsvik – facket kritiskt till kontorslandskap

Publicerad

Den nya polisstationen är efterlängtad. Samtidigt menar Polisförbundet att polisens lokalförsörjningspolicy som innefattar öppna, flexibla planlösningar går stick i stäv med verksamhetens behov.

Det nuvarande polishuset i Örnsköldsvik byggdes på 70-talet och har sedan början av 2000 ansetts vara undermåligt för verksamheten.

I höstas stod det klart att ett nytt, ändamålsenligt polishus kommer att byggas nedanför äventyrsbadet vid Örnsköldsviks södra infart. Men när det första förslaget presenterades reagerade den lokala ledningen, skyddsorganisationen och fackförbunden mot den planerat öppna planlösningen.

– Både den psykosociala arbetsmiljöns hänseende, att det kan påverka genom att höja stressnivåer, men också verksamhetsmässigt, att det faktiskt sänker produktionen att jobba i kontorslandskap. Sedan såg vi också att det fanns en risk för sekretessproblematik. Att det kan läcka uppgifter internt och också risker med att någon överhör samtal som gör att information kan läcka, säger Karin Lindberg som är polisförbundets ordförande för lokalförbundsområde norra Ångermanland.

Lokalförsörjningspolicy anmäld

Det är inte första gången Polisförbundet riktar kritik mot Polismyndighetens lokalförsörjningspolicy med fokus på öppen och flexibel planlösning. Policyn har tidigare anmälts genom en så kallad 6:6:a där skyddsombud begär av arbetsgivaren, med stöd av arbetsmiljölagen, att snabbt få svar på hur ett arbetsmiljöproblem ska lösas.

Vill se fler cellkontor

I Örnsköldsvik fanns från början endast ett så kallat cellkontor med i ritningen, något som ändrats till ett tjugotal efter påtryckningar från bland annat Polisförbundet.

– Vi är glada över att vi fick vara med under processen i ett tidigt skede och se de första ritningarna. Vi jobbade på alla fronter på att få till fler cellkontor. Vi är jätteglada för dem vi har fått till men nog hade vi gärna sett fler, säger Karin Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer