Att det råder eldningsförbud är inget som stör killarna från skövde. ”Vi gör det enkelt för oss och går på restaurang”, säger Axel Olsson. Från vänster: William Lundstedt, Mullsjö SOK, Axel Olsson, IF Hagen, Daniel Bogren, IF Hagen och Hugo Åström, Mullsjö SOK. Foto: Jennie Johansson/SVT

O-ringen får dispens från eldningsförbud

Publicerad

Eldningsförbudet ställer till det för O-Ringens deltagare, speciellt för dem som tältar. Men nu har räddningstjänsten gett dispens och på tre av campingarna finns markerade platser för matlagning.

På O-Ringens hemsida informerar man om att det gjorts undantag i det totala eldningsförbudet. Detta gör att besökarna som tältar i samband med O-Ringen får större möjlighet att laga mat på campingområdet. Nu finns det utmarkerade platser på campingarna där stormkök får användas och släckvatten finns att tillgå.

Lagar ingen mat

Några som löst problemet med matlagningen är ett kompisgäng från Skövde. De lagar helt enkelt ingen mat. Kniper det har de en kokplatta de kan använda och frukosten förvaras i en eldriven kylbox.

– Vi skulle egentligen haft ett gasolkök, för att koka gröt på morgonen. Men annars lider vi inte så mycket av det, vi gör det enkelt för oss och går på restaurang, säger Axel Olsson, från IF Hagen utanför Skövde.

De går vanligtvis på orienteringsgymnasium hemma i Skövde och är här för att slåss om medaljer. De säger att de hade hoppats på bra väder, eftersom de skulle bo i tält, men kanske i mer måttlig tempratur.

– Om det regnar blir allt blött för oss, så det är ju bättre med det här, säger Axel Olsson.

Ingen grillning

Grillning är fortfarande förbjudet även på dessa platser och räddningstjänsten påpekar att det är av yttersta vikt att eldningsförbudet respekteras. Man uppmanar också besökarna att välja matalternativ som inte kräver tillagning med någon typ av öppen låga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.