Foto: Scanpix

Ö-viks landsbygd ska bli ljusare

Uppdaterad
Publicerad

Fullmäktige beslutade i går att all vägbelysning åter ska tändas i byarna runt om i kommunen – sammanlagt handlar det om 1 400 lampor.

Örnsköldsviks kommun går i ett första steg in med 250 000 kronor för att återställa belysningen som släcktes ner för drygt tre år sedan. En summa som redan fått kritik för att vara för låg.

– Min bedömning är att 250 000 kronor räcker till en bra start, säger kommunalråd Glenn Nordlund (S), som framhåller att det sammanlagt rör sig om en investering på mellan tre och fem miljoner kronor.

Återställningsarbetet ska dra igång redan i höst.

– Allt ska ske i samråd med byarna. Det kommer att ta ett par år innan allt är klart, konstaterar Roger Burland (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Det var våren 2009 som sammanlagt 1 400 gatulampor släcktes i en rad byar runt om i Örnsköldsviks kommun – en åtgärd som genererat högljudda protester. Vid gårdagens kommunfullmäktigesammanträde fanns inte mindre än fem medborgarförslag i ämnet.

Rolf Nordin från Flärke, där bara varannan lampa lyser på kvällarna, är en av dem som stridit hårdast. Han gläder sig åt att äntligen få gehör från politikerna.

– Jag känner en fantastisk lättnad – jag har jobbat med de här nästan på heltid under hela den här tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.