Olaglig och oetisk björnjakt

Uppdaterad
Publicerad
Länsstyrelsen i Västernorrland anser att björnjakten bitvis bedrivs både oetiskt och olagligt och nu skärper man tonen mot jägarna i årets björnjaktsbeslut.

I takt med att björnstammen blivit större har också jakt på björn blivit vanligt. Ifjol sköts till exempel 269 björnar från Värmland och norrut, 21 av dom i Västernorrland. Samtidigt har jakten utvecklats i en riktning som fått länsstyrelsen att reagera.
– Man använder motorfordon och genskjuter viltet på det viset, vilket är förbjudet vid all jakt. Man använder för många hundar på en och samma björn och hetsar den. Det är en avart inom björnjakten som inte ska få förekomma, säger Lars Wiklund på länsstyrelsen i Västernorrland.

Kan finnas avarter

Men Sven Norgren som representerar Jägareförbundet Mitt Norrland, håller inte med:
– Det kan finnas avarter, som överallt annars, men vi har inte problem med etiken, säger han.

Etik i fokus

Den här veckan fattar länsstyrelsen i Västernorrland beslut om årets björnjakt, ett beslut som bland annat tillåter åteljakt men där man också skärper tonen när det gäller jaktetiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer