Foto: Pressbild/TT

Oklart om kompensation för flygskatten

Uppdaterad
Publicerad

I samband med införandet av den hårt kritiserade flygskatten i Sverige lovade regeringen samtidigt kompensation till flygplatser i Norrland.

120 miljoner kronor per år skulle delas ut. Men vilka kriterier som ska ligga till grund för kompensationen – saknas helt.

Det var i augusti 2017 som regeringen förklarade flygskatten på en presskonferens i Stockholm. Skatten infördes i april året därpå. Nu närmar sig årsskiftet och flygplatscheferna i Norrland försöker som bäst räkna ut hur stor kompensationen ska bli:

Inga direktiv

Ingen av länets tre flygplatchefer – är dock säker på hur matten ska gå ihop. Det finns nämligen inga som helst direktiv om vad som gäller.

– Vi vet faktiskt inte vad vi ska söka. Det skulle behövts ett förtydligande om på vilken grund man drabbats. Vi har inte fått några riktlinjer alls och sitter just nu och väntar på svar, säger, Peter Larsson VD Svenska regionala flygplatser AB

Tre månader utan flyg

Höga Kusten Airport stod helt utan flygförbindelse i drygt tre månader förra året när NextJets konkurs var ett faktum. Frågan är om flygplatsen fullt ut kommer att kompenseras. Och exakt hur mycket flygplatschef Per Enrot äskat mot näringslivsdepartementet vill han hålla för sig själv tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.