Ettåriga katten Stella från Timrå föll offer för musgiftet. Foto: Jesper Sahlberg (stillbild)

Ökning av förgiftade katter

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har Katthjälpen uppmärksammats på två fall av förgiftade katter i Timrå. Bägge katterna dog.

Flera förgiftningsfall har kommit till djursjukhuset i Sundsvall senaste månaden och nu misstänks ett mus- och råttgift vara boven i dramat.

En av de drabbade katterna i Timrå är lilla Stella, som nyss fyllt ett år.

Ägarna berättar för SVT att de märkte att hon inte kunde röra på bakbenen. De trodde då att hon blivit påkörd av en bil, men när de kände på henne verkade hon inte ha ont.

I tisdags åkte de till veterinären med henne. Där konstaterades det att hon också var ljud- och ljuskänslig, och att hon av allt att döma blivit förgiftad. Det fanns inget att göra – Stella avlivades.

Alfakloralos pekas ut

Det är bekämpningsmedel som innehåller giftet alfakloralos, en sort som tidigare ansetts vara säkrare för husdjur som pekas ut.

Medel som innehåller alfakloralos anges av tillverkarna vara säkrare mot sekundärförgiftning, alltså situationen där till exempel en katt äter en förgiftad mus och på så sätt får i sig giftet.

Giftet verkar snabbt

Risken ska vara mindre eftersom giftet verkar snabbt och katter är inte asätare. Medlen har också blivit vanligare på marknaden eftersom andra sorter har förbjudits. 

– Det marknadsförs som ofarligt för husdjur, och det har ju visat sig att det inte är så. Det har ställt till med en himla massa problem och orsakat väldigt stor skada på framförallt katter den senaste tiden, säger Åsa Rising, klinikchef på Djursjukhuset i Sundsvall.

Stort mörkertal

På Risings klinik upplever man en ökning av förgiftningsfallen. Fyra till fem fall har kommit till djursjukhuset den senaste månaden, men mörkertalet kan vara stort eftersom det inte är säkert att förgiftade katter lyckas ta sig hem.

Det är utekatterna som drabbas, något som stärker bevisen för att de fått i sig bekämpningsmedel.  

– De kommer in när ägarna hittat dem utslagna, en del är vingliga och har svårt med andningen. De är ofta i väldigt dåligt skick. Det finns exempel när de varit i princip döda när de kommit in, säger Åsa Rising.

Snabb vård nödvändig

Det finns inget motmedel, behandlingen av katterna handlar mer om att få dem att må så bra som möjligt för att kroppen ska klara av att rensa ut giftet.

Det är också viktigt att man som djurägare är observant på om katten uppvisar förgiftningssymtom. Det är då viktigt att den får vård så fort som möjligt.

Åsa Rising säger att det idag inte finns något test för att avgöra om det verkligen rör sig om alfakloralosförgiftning. Möjligtvis skulle man kunna analysera vävnad. Att det är musmedlet som är orsaken bevisas mer av en indiciekedja. 

Flera fall i Sverige

Även på andra håll i landet har katter drabbats hårt. Vid Universitetsdjursjukhuset i Uppsala har man fått in mer än 50 katter med förgiftningssymptom sedan oktober. Även där tror veterinärerna att katterna kan ha fått i sig alfakloralos.

Viktigt om användning av gift

Medel med ämnet alfakloralos får användas både av professionella användare och av allmänheten. Trots att medlen är godkända för bekämpning av möss kan de, som alla andra medel mot råttor och möss, innebära risker för andra djur än de man vill bekämpa.

För att minska riskerna är det viktigt att användningen sker på ett korrekt sätt:

• Medlen får bara användas inomhus.

• Betespåsarna får inte öppnas.

• Betespåsarna får bara placeras i särskilda betesstationer som är avsedda för musbekämpning så att barn och husdjur inte kan komma åt dem.

• Medlen ska förvaras oåtkomligt för barn och husdjur. Tänk på att betet kan vara smakligt även för husdjuren.

• Döda möss ska samlas in och slängas i hushållsavfallet för att inte husdjur (särskilt katter) ska kunna äta dem och riskera att bli förgiftade.

Överväg noga om du behöver använda kemisk bekämpning av möss eller om till exempel en musfälla skulle kunna fungera. Var särskilt försiktig när du använder musgifter i miljöer där det finns husdjur.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.