Maggie Martin från England som semestrar i Norrfällsviken ser fram emot bad – och att bara ta det lugnt. Foto: SVT

Ökning av utländska turister i länet

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler utländska turister hittar till Västernorrland. Sedan 2010 har de utländska besökarna ökat med över 150 procent – och störst är ökningen i Höga kusten.

Maggie Martin med make, dotter och svärson är på husbilssemester i Sverige. De har hittat till Norrfällsviken från Cornwall i England via Stockholm och Åre.

– Vi har åkt till Stockholm i några år och älskar det. Nu beslöt vi oss för att semestra norrut och se vad som finns här, säger hon.

SVT: Hur hittade ni just hit?

– Min dotters partner googlade och sökte på nätet, säger Maggie Martin, som siktar på att bada, vandra – och ta det lugnt under dagarna i Höga kusten.

Trots ökning – under rikssnittet

Men även om de utländska turisterna blir fler så ligger Västernorrland fortfarande under riksgenomsnittet gällande gästnätter som spenderas av utländska besökare. I fjol var andelen 15 procent.

– Höga kusten är en ganska ny destination om man jämför med turismen i Siljan. Många destinationer har ju jobbat länge, ser Andreas Edlund som driver Norrfällsvikens camping, som en förklaring.

SVT: Vad skulle behövas för att det ska ska lyfta?

– Jag tror att det är ett långsiktigt arbete och hela destinationen måste jobba tillsammans för att nå ut utomlands. Åtminstone mer än vad man gör i dag, säger Marie Blomster på Lappuddens friluftscenter i Nordingrå, som ser en ökning av framförallt turister från Nederländerna och Tyskland.

Se hela inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.