Fortsatt fritt fram trots anmälning av läkare

Olämpliga får behålla vapenlicenser

Uppdaterad
Publicerad

Jämtland och Västernorrland tillhör de vapentätaste länen i landet. Men enligt polisens egna siffror är polisen i de båda länen sämst i landet på att återkalla vapenlicenser från personer som är olämpliga att ha vapen.

De som är psykiskt sjuka, dementa eller missbrukare och har vapen hemma kan vara en fara både för sig själva och andra. Läkare är därför skyldiga att anmäla till polisen om de tycker att en patient är olämplig att ha vapen av medicinska skäl. Nu visar det sig att polisen i Västernorrlands och Jämtlands län är sämst i landet på att återkalla vapenlicenser och polisen tror sig veta vad som är problemet.

-Det är, kan jag tänka mig, väldigt, väldigt känsligt det här med jakten, säger Nicke Gärdin på vapenansvarig på polisen i Västernorrland och Jämtland. Det är nog det sista man ger upp i livet det är jakten.

Vapen omhändertas

Inga licenser återkallades under hela fjolåret trots att 21 av de anmälda patienterna hade vapenlicens. I Västernorrland anmäldes totalt 133 patienter av sina läkare -  och i Jämtland bara elva. Och detta trots att Jämtlands län är vapentätast i landet.

– Då tycker jag att läkarkåren där har varit väldigt tillbakalutad och inte tagit sitt ansvar, säger Nicke Gärdin.

– Men är det inte lite enkelt av dig att säga att det är läkarens ansvar när de har gjort anmälningar men polisen har inte återkallat licensen?

– Vi omhändertar vapnen och då kommer de inte åt vapnen. Det är det som är det viktigaste. Processen att återkalla en licens är ganska lång, det kan ta ett år innan återkallelsebeslutet kommer. Men från dag ett i princip när vi fått anmälan, så har de inte tillgång till sina vapen, utan då gör vi ett omedlbart omhändertagande, avslutar Nicke Gärdin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.