Olga från Ukraina har fått jobb som lärare i Timrå

Uppdaterad
Publicerad

Hon pratar såväl ukrainska som ryska och engelska och har flytt till Sverige från krigets Ukraina.

Nu har Olga Tonkohona, som är utbildad psykolog, fått jobb som lärare på Böle skola i Timrå kommun.

– Det är en fantastisk möjlighet för mig. Jag hoppas det kommer vara till stor nytta för både mina och andra barn från Ukraina, säger Olga som gör sin första dag som lärare på Böle skolan.

Tanken är att Olga ska samarbeta med bland andra Therese Dahlin, som är lärare i svenska som andraspråk. Något som Therese tycker känns bra.

– Det känns som en fantastisk möjlighet. Hon pratar ju deras modersmål och vi kommer att jobba tillsammans, säger Therese som ser fram mot det fortsatta samarbetet.

Västernorrland och kriget i Ukraina

För Olga, som har en son i årskurs två på samma skola, betyder det mycket att få den hjälp de nu får. Men också att få ha ett jobb.

Komfortabelt

– Jag hoppas kunna göra det lite mer komfortabelt. Att barnen kan prata med varandra och med oss lärare, säger Olga

Förutom sitt samarbete med Therese Dahlin kommer Olga också att hjälpa mentorerna på skolan. Hon kommer finnas tillgänglig i de ukrainska elevernas klassrum som stöd.

Hör Olga och Therese berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet