Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olga Tonkonoha har nu sitt liv i Sverige – något hon inte trodde för två år sedan. Hör henne berätta hur det är att leva och jobba i Sverige. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Olga från Ukraina jobbar som lärare i Timrå: ”Sverige är mitt andra hem”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är hennes andra hem – det säger Olga Tonkonoha som flydde från Ukraina efter Rysslands invasion den 24 februari 2022. Nu jobbar hon på en skola i Timrå och har sitt liv i Sverige – något hon inte trodde när hon kom hit för två år sedan.

– Vi trodde att det skulle ta två veckor och att vi skulle åka hem sedan, säger hon.

Olga Tonkonoha bodde i den ukrainska staden Zythomyr, med över 300 000 invånare, innan den storskaliga ryska invasionen. Idag bor hon med sina två barn i Timrå och jobbar som lärarvikarie.

Västernorrland och kriget i Ukraina

– Vi trivs här och jag gillar mitt jobb, säger hon.

Lärt sig svenska

Olga har utbildning i psykologi och pedagogik och fick möjlighet att jobba på Böle skola. Hon har lärt sig svenska och får mycket språkträning i arbetet med eleverna, men tycker fortfarande att det är svårt och ägnar mycket av fritiden till fortsatta studier.

– Jag måste lära mig språket hela tiden, konstaterar hon.

Följ med till Olgas arbetsplats i Böle skola i videon ovan.

UKRAINARE I VÄSTERNORRLAND

Den 1 februari 2024 fanns det 683 ukrainska medborgare i Västernorrland. Av dessa är 421 personer kvinnor och 262 personer är män.

Flest av de inskrivna ukrainarna bor i Örnsköldsviks kommun, därefter näst flest i Sundsvall. Såhär ser hela fördelningen i länet ut:

  • Örnsköldsvik: 215 personer
  • Sundsvall: 113 personer
  • Kramfors: 85 personer
  • Sollefteå: 82 personer
  • Härnösand: 80 personer
  • Timrå: 55 personer
  • Ånge: 53 personer

264 personer av de inskrivna är barn mellan 0 och 17 år. Den största åldersgruppen med 385 personer är i åldrarna 18 till 64 år. Antalet ukrainare i länet som är 65 år eller äldre är 34 personer.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet