Foto: SVT / arkiv

Olika sätt att möta foderbristen i länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

SVT Västernorrland har kontaktat länets kommuner för att se vilken hjälp de kan erbjuda lantbrukarna när det gäller foder.

I Härnösand erbjuder man lantbrukare att slå ängs- och parkmark som kommunen äger, totalt finns ungefär fem hektar mark.

Sundsvalls kommun har alltså gått ut med information att mark finns och att det är först till kvarn som gäller för den som är intresserad.

I Timrå finns enligt kommunen väldigt lite åkermark att erbjuda och uppmanar i stället markägare att tipsa lantbrukare om mark som går att använda som foder.

”Inga arealer att tala om”

Ånge kommun har enligt Ove Skägg, teknisk chef, inte heller mark att erbjuda.

– Vi har inte särskilt mycket av den typen av mark, men det är inget vi skulle ha något emot, men vi har inga arealer att prata om, säger Ove Skägg.

När det gäller Kramfors kommun håller man på att utreda hur mycket mark som kan vara användbar.

Vill sammanställa först

– Vi kommer att kunna ge information till veckan, vi vill först sammanställa hur mycket och var det i så fall kan vara aktuellt, säger Susanne Königson, chef samhällsavdelningen.

Samtliga kommuner som upplåter åkermark kan inte garantera att det duger som foder, och den som tar hand om det måste själv vara uppmärksam på att det kan finnas skräp på platsen.

Från Örnsköldsvik har vi inte lyckats få in någon uppgift i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.