Foto: Gobiten.seVisa alla (11)
Visa alla (11)

Lastbilar kolliderade – E4 avstängd

Uppdaterad
Publicerad

Vid 12.30-tiden kolliderade två lastbilar på E4 vid Bye rast norr om Timrå. En av många olyckor som inträffade under tisdagen. Trafikverket räknade med att bärgningsarbetet skulle pågå till midnatt.

SOS larmades vid 12.30-tiden om två lastbilar som kolliderat på E4 vid Bye rast, norr om Timrå. Olyckan skedde i södergående körriktning.
En av lastbilarna var lastad med myrsyra som är frätande. Det ha uppstod ett läckage vid olyckan.

Myrsyra används bland annat inom lantbruket som konserveringsmedel för ensilage. Räddningstjänst, polis och ambulans arbetade på olycksplatsen som beskrevs som ”rörig”.

Trafikverket räknade preliminärt inte med att räddnings- och bärgningsarbete på platsen skulle vara över förrän klockan 0.00. Trafiken mellan Sundsvall och Härnösand fick stundtals ledas om på vägarna 331 och 718 via Nordanå. Klockan 19 meddelade polisen att ett körfält på E4 öppnats för trafik. Man hade då pumpat över myrsyra från den olycksdrabbade tankbilen till en annan tankbil.

Det är rörigt på olyckplatsen. Foto: Barbro Sellin, SVT

Norrgående körriktning på E4 stängdes också efter att flera lastbilar kört fast i Torsbodabacken norr om Timrå.¨Vid 13.30 kom lastbilarna loss i Torsbodabacken och trafiken kunde återigen börja köra E4 norrut. Men sedan stängdes vägen återigen i bägge riktningarna. Både vid lastbilsolyckan och en annan olycka lite längre norrut i Högsnäs. Två bilar kolliderade på E4 mellan Högsnäs och Antjärn söder om Härnösand klockan 13:20. Två personer skadades och fördes till sjukhus. Enligt Trafikverket blev det helt stopp i trafiken även där.

Först 01.00 meddelade Trafikverket att vägen var fullt framkomlig igen.

Många olyckor

Snövädret skapade problem i trafiken i Sundsvallsområdet under tisdagen. Halka och snörök kombinerat med höga hastigheter orsakade flera olyckor.

Höga hastigheter

Polisbilar med den enda uppgiften att få bilister att sänka farten skickades på förmiddagen ut på E4 i bägge riktningarna från Sundsvall.

– Jag tycker att folk kör för fort. Det är jätteviktigt att man anpassar hastigheten under sådana här förhållanden, säger Börje Öhman vid polisens regionledningscentral.

Krock i Svarvarböle

Strax före tio på förmiddagen larmades SOS om en olycka i Svarvarböle, i höjd med Böle rastplats på E4. En personbil körde in i en buss bakifrån. Bilen började brinna vid kollisionen men branden kunde snabbt släckas.

Tre personer fördes med ambulans till sjukhus för vård efter olyckan. Oklart vilka skador de ådragit sig.

Olyckan och det efterföljande räddningsarbetet orsakade långa köer i södergående riktning.

Vågade inte gå ur bilen

Under räddningsarbetet i Svarvarböle kom ännu ett larm om en olycka, vid Hussjö, Söråker, i södergående riktning på E4 hade en bil hamnat i snövallen.

Föraren hade väjt när det bildades en kö framför. En vinna och ett barn i bilen vågade sedan inte kliva ur bilen eftersom de var rädda att den kunde välta. Räddningstjänsten kom till undsättning och stöttade upp bilen. Ingen skadades vid den olyckan.

Fyra bilar kolliderade på E4 vid Sundsvallsbrons södra brofäste. Foto: Per-Erik Ström, SVT

Stopp i Torsboda

Tisdagsmorgonen inleddes med att två lastbilar fastnade i Torsbodabacken norr om Timrå. Trafiken i ett av körfälten i norrgående riktning blockerades i cirka en timme. Senare fick en långtradare stopp på E4 i norrgående riktning i höjd med Njurundabommen. Senare hade långtradarna problem i Saltviksbacken, Härnösand.

Vid lunchtid återkom köerna i Torsboda efter att ytterligare två långtradare fastnat.

Seriekrockar på E4

Strax före åtta inträffade sedan en olycka i norrgående fil på E4 vid Sundsvallsbron. Fyra bilar var inblandade i olyckan.

Fyra bilar kolliderade på E4 vid Sundsvallsbrons södra brofäste. Foto: Per-Erik Ström, SVT

Några minuter senare kom rapporter om en olycka i  södergående körfält på E4 strax norr om Birsta. Tre bilar kolliderade i vänstra körfältet.

Hamnade i snövall

På E4 i norrgående mellan Nolby och Hemmanet i Njurunda gick en bil av vägen och hamnade uppe i snövallen.

Vid 08:30 rapporterades även om ytterligare två krockar i Sundsvall. Den första i norrgående riktning på E4, denna gång i Fläsian. Den andra inträffade också på E4, nu i södergående i höjd med Skönviksberget. Minst en personbil och en lastbil ska ha varit inblandade i olyckan.

Senare rapporterade Sveriges Radios trafikredaktion att ”det krockas till höger och vänster mellan Timrå och Sundsvall”.

En av flera olyckor i Skönvik norr om Sundsvall Foto: Fredrik Israelsson, SVT

Svårt i rondell

En långtradare fick under morgonen problem att passera en rondell i Sidsjö, Sundsvall. Den fastnade tvärsöver, med köbildningar som följd.

Även i Ångermanland inträffade en olycka under förmiddagen. Två bilar kolliderade i Lockeby mellan Brunne och Härnösand.

Varning för halka

Trafikverket varnar blixthalka på Sundsvallsbron och för halka och snörök på E4, köer bildas också vid olycksplatserna. Polisen uppmanar trafikanter att anpassa hastigheten och hålla ordentliga avstånd till framförvarande.

Mycket snörök på E4 Foto: Fredrik Israelsson, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet