Isigt underlag gör det omöjligt att träna draghundar inför SM. Foto: Hans Lindblom/SVT

Omöjligt träna draghundar inför SM

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av januari är det tänkt att Camilla Eklund Engvall ska tävla i SM med sina draghundar. Bristen på snö och det hala underlaget gör det dock omöjligt att träna ordentligt.

Det är en kamp mot klockan och vädret för draghundsportaren Camilla Englund Ekvall och hennes hundar som bor i Västgranvåg i Sollefteå kommun. När den lilla snö som fallit den här vintern förvandlats till is är det omöjligt att underhålla hennes och hundarnas kondition.

– Hundarna kan halka och göra sig illa, det är stora skaderisker. De behöver ha sin kondition och träning – om de står stilla i en till två veckor så tappar de otroligt mycket, säger Camilla.

Rastlösa i rastgården

Det märks tydligt på hundarna att de inte har kunnat träna som under en normal vinter. I vanliga fall blir det fyra pass i veckan med ungefär sex mil med matte. Viktig träning inför mästerskap går nu förlorad men också vardagsmotionen som behövs för att dem ska må bra. Därför gäller det att hitta andra sätt att hålla igång dem.

– Vi brukar släppa ut dem i rastgården så att de får springa så länge det inte är isigt där. Än så länge har vi klarat det. Sedan tränar vi lydnad så att de får aktivera sina huvuden istället. Det går inte att göra så jättemycket när det är isigt.

Hoppas på snö

Kommer inte snön snart finns risken att Camilla och hennes hundar inte har vad som krävs för att kunna tävla tillfredsställande under SM.

– Hundarna har bra grundkondition sedan i höstas, så är det inte en allt för lång period och vi snart får snö så går det nog, säger Camilla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.