Scenkonst Västernorrland sätter upp operan ”Den förskräckliga historien om lilla hon” . Foto: Ylva Holmgren SVT

Opera som hoppas skrämma barn

Uppdaterad
Publicerad

Den 19 oktober har ”Den förskräckliga historien om lilla hon” premiär, med start i Östersund. En komisk skräckopera baserad på boken med samma namn skriven av Lena Ollmark.

Lilla Hon är ensam. Hon bor med sina föräldrar men de har inte mycket tid för henne. På skolan vill hon gärna komma in i kuddrummet men det finns saker hon måste göra först, enligt hennes mobbare.

 – Hon är väl lite utstött och lite mobbad men hon har sina intressen och försöker vara glad ändå, berättar Lisa Gustavsson som spelar rollen som Lilla Hon.

Lena Ollmark

Det är författaren Lena Ollmark, känd inom skräcklitteratur för barn och unga som skrivit boken som operan baseras på. Tillsammans med tonsättaren Magnus Båge ska de skrämma mellanstadieelever.

  – Det är en stor utmaning att få allting naturligt spännande och att det finns en röd tråd i berättelsen även musikaliskt, säger Magnus Båge.

Första operan

För regin står länsregissören Iso Porovic,

  –Det är första gången på Scenkonst Västernorrland som vi gör en opera, så det är lite nytt för oss. Jag har själv aldrig regisserat en barnopera, säger Iso Porovic.

Hela ensamblen är taggade inför premiären och hoppas de kommer att lyckas skrämmas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.