Hör Lena Hurtig om problemen för hemtjänsten i Örnsköldsvik. Foto: SVT

Örnsköldsvik: inställda hemtjänstbesök på grund av ovädret

Uppdaterad
Publicerad

Det kraftiga snöovädret har gjort att ett antal hemtjänst besök i Örnsköldviks kommun har fått ställas in.  Det är mycket snö på vägarna och drivbildningarna har gjort det svårt att ta sig fram för personalen. Flera patruller har kört fast och fått dras loss med traktor.

Lena Hurtigh är verksamhetschef för hemtjänsten i Örnsköldsvik och berättar att inga hemtjänstpatruller som jobbar ute i de glesare delarna av kommunen ska behöva åka ut ensamma längre utan får jobba i team.

Alla bilar har extrautrustats med sand, filtar, reflexvästar och termosar med varm dryck.

Snöoväder över Västernorrland

Det är ett 10-tal i personalstyrkan på totalt 648 anställda som inte själva kunnat ta sig till jobbet idag.  På några vägar i kommuen har nedfalla träd stoppat fordon.

Lena Hurtigh berättar att ett antal hemtjänstbesök har fått ställas in, men i samtliga fall har antingen de gamla själva, någon anhörig eller närmaste granne kunnat kontaktas.

Ingen har behövts evakueras, men i ett fall med en svårt sjuk hemtjänsttagare har man nu personal permanent på plats.

Enligt Lena Hurtigh har ingen blivit utan livsnödvändiga mediciner.  Kommunen står i kontakt med räddningstjänsten som har bandvagnar till förfogande om väderläget skulle förvärras.

– Personalen har varit fantastiskt när det gäller att hitta lösningar och ta egna initiativ, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet