Örnsköldsviks kyrka stängs och får sig en behövlig uppfräschning. Foto: Thomas Sundberg{

Örnsköldsviks kyrka renoveras för miljoner

Publicerad

Örnsköldsviks kyrka är i behov av upprustning sedan länge. Från och med nästa vecka stängs kyrkan då den förutom renovering också kommer att byggas om.

Tio miljoner kronor kommer det att kosta att fräscha upp Örnsköldsviks kyrka. Finansieringen görs med hjälp av förvaltade medel och kommer inte att innebära några ökade kostnader för församlingen. Kyrkan stängs i februari och om allt går som det ska öppnas den igen för sammankomster till hösten.

– Det är ju pandemitider nu så vi har inga offentliga sammankomster men om det under våren skulle bli aktuellt så har vi ett församlingsrum på Sörliden också där vi i så fall kan att hålla vår högtider. Vi har också ett samarbete med Arnäs församling som gör att vi kan hålla begravningar i Arnäs kyrka.

Gamla planer får nytt liv

Allmänt slitage genom åren, vita väggar som solkats ner av stearinljus och nedslitet och sprucket stengolv är några av alla delar som nu ska tas om hand. Dessutom blir det ändringar i själva kyrkrummet då altaret flyttas och några bänkrader plockas bort för att göra det lättare att ta sig runt i kyrkan.

– Det känns jätteroligt. Det har varit på gång länge och vi började redan för tio år sedan med en annan arkitekt men det lades på is så nu är det hög tid att genomföra den här renoveringen, det är behövligt, säger kyrkoherde Marie Edström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.