Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kjell Mähler som upptäckte fenomenet tillsammans med sin sambo Irene Hägglund om vilken skillnad de tycker det har blivit. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Kritik mot SVT:s tittarsuccé Den stora älgvandringen – stör älgarna

Uppdaterad
Publicerad

Slow-tv sändningen ”Den stora älgvandringen” är en tittarsuccé, men nu befarar de som anser sig ha upptäckt fenomenet och periodvis bor på platsen, att sändningarna gör att fenomenet med de simmande älgarna riskerar att upphöra.

Statistik visar att antalet älgar som simmar över älven minskat markant.

– Jag är orolig att uppmärksamheten förstör fenomenet, säger Kjell Mähler.

2019 startade SVT:s sändningar från Kullberg och ”Den stora älgvandringen” blev en tittarsuccé som återkommit varje år sedan dess.

Allt fler kameror har givit tittarna direktsända naturupplevelser dygnet runt under några veckor, men de simmande älgarna har blivit allt färre. Kjell Mähler och sambon Irene Hägglund bor periodvis i Kullberg.

Den stora älgvandringen

– Det är sådan oerhörd belastning med kameror, säger han och menar att älgarna påverkas.

Markant nedgång

Statistik från 2005 som bygger på Irene Hägglunds anteckningar fram till 2019 och sedan SVT:s bevakning visar en markant nedgång i antalet simmande älgar.

Åren med tv-sändningar har färre älgar simmat än något år tidigare, bortsett från 2022 då det enligt redaktionen för Den stora älgvandringen var 67 älgar som passerade.

Under toppåren simmade cirka 200 älgar över älven vid Kullberg, i år var det 21 som simmade över. Samtidigt anser SVT:s projektledare för Den stora älgvandringen att man inte kan tala om någon minskning.

– Vi ser ingen större skillnad sedan vi startade våra sändningar, säger Johan Erhag.

Hör projektledaren för tv-programmet svara på kritiken här.

”Riskerar att fenomenet upphör”

Kjell Mähler befarar att uppmärksamheten kring fenomenet riskerar att göra att det upphör.

Eftersom forskning visat att älgkalvarna lär sig vandringrutten av älgkorna menar Kjell Mähler att platsen som nyttjats i tusentals år kan glömmas bort av älgarna.

Minskad älgstam

Samtidigt måste man ta med älgstammens minskning i beräkningen, det menar älgforskaren Henrik Thurfjell på Sveriges lantbruksuniversitet SLU, som inte har någon koppling till tv-sändningarna.

– Till stor del beror det nog på minskningen av älgstammen, säger Henrik Thurfjell som svar på frågan om vad minskningen av simmade älgar kan bero på.

Kjell Mähler menar att det inte kan vara hela förklaringen och vill se begränsningar i antalet kameror på de känsligaste platserna.

Se minskningen av simmande älgar vid Kullberg och hör kritiken i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet