Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Runt 150 personer kom till det öppna mötet på Söråker Folkets Hus om den planerade kinesiska storetableringen – det kom att bli en kväll med mängder av frågor. Nina Schmidt från Söråker var bekymrad över att skolor blir granne med fabriken. Foto: SVT

Söråkersbor ställde kinesiska PTL mot väggen om etableringen i Torsboda

Uppdaterad
Publicerad

Runt 150 personer kom till Söråkers Folkets hus på torsdagskvällen för att ställa frågor till kinesiska PTL. Den planerade grafitfabriken blir deras granne och frågorna var många kring miljökonsekvenserna av etableringen.

– Många är oroliga över konsekvenserna, säger Folke Nyström från arrangerande Miljöpartiet

– En del undrar om det kommer att bli möjligt att bo kvar här, säger Folke Nyström, som själv är boende i området.

– Det handlar om farhågor om buller, dålig lukt och giftutsläpp från fabriken, säger han.

Industrisatsning i Torsboda

Många i publiken ställde frågor om just utsläppen från anläggningen. Råvaran som ska användas för grafittillverkningen är ju restprodukter från petroleumindustrin.

Frågor om skorstenar

De tio skorstenar som dykt upp i de senaste beskrivningarna var det flera i publiken som undrade över. ” Skulle inte det här vara en sluten process?” undrade en besökare.

Enligt PTL:s företrädare på plats var just skorstensfrågan en kommunikationsmiss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet