Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Per-Anders Westin fick sina sopor både ätna och utspridda på vägen häromnatten. Det var en björn som hälsat på – mitt i bostadsområdet. Foto: Privat/SVT Hans Lindblom

Ovälkomna björnbesök i Njurunda – river ut soporna

Publicerad

En ungbjörn har fått smak på vad som finns i soptunnor hos ett hundratal sommar- och permanentboenden i Essvik, Njurunda söder om Sundsvall. Nu har det pågått några nätter och de boende har fått nog.

Björnen dök upp tidigare i veckan. På natten har den i lugn och ro gått igenom fem soptunnor i ormådet. Häromnatten avslutade den besöket med att för säkerhets skull knuffa till en bil så att larmet gick.

– Vi har ett problem här på Boansvägen i Njurunda. Här finns minst 134 fastigheter utspridda på drygt tre mil. Och här, på en sträcka av tre hundra meter har minst fem fastigheter fått påhälsning av en björn flera nätter i rad, berättar Stefan Eriksson, ordförande i Njurunda Jaktförening som också bor i området.

Oro i området

En annan granne är Per-Anders Westin som fick höra om björnen av en granne:

– Jag fick ett sms av en granne om att alla mina sopor låg ute på vägen. Jag satt på jobbet men åkte ut direkt och såg vad som hänt och undrade hur det hade gått till. Då sa han att ”det där är ju björnen som varit i farten”.

Många boende känner oro inför det hela. Soporna attraherar uppenbarligen björnen och sophämtningen kommer bara varannan vecka.

Vems ansvar?

– Det här ställer ju ett antal frågor: Ska den få gå omkring här i ett så pass tättbefolkat område? Det är ju obehagligt och man vet ju inget om den. Är den stor kan den ju vara farlig också, säger Per-Anders Westin.

– Sen vet jag inte om det är rimligt att man hämtar sopor var 14e dag. Nu hamnade ju allt på vägen för oss att plocka upp så soporna blir ju kvar en hel månad istället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer