Hör barnhälsovårdsöverläkare Anette Sjöstedt berätta om barn som drabbas av kikhosta i länet. Foto: TT

Ovanligt många fall av kikhosta i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har ovanligt många insjuknat i kikhosta i länet. Enligt Region Västernorrland är det 48 fall och flera av dem är barn. För spädbarn kan den smittsamma sjukdomen vara livshotande.

– Kikhosta försöker vi vaccinera bort. Vi har bra vaccin, men det är fortfarande så att kikhostainfektion finns. Oftast i slutet av sommaren brukar man få en ökning, säger Anette Sjöstedt, barnhälsovårdsöverläkare i region Västernorrland.

I år var det fler än vanligt som insjuknade i länet.

Små barn smittas

 – Det var vuxna som också har små barn och då drabbas även de ovaccinerade barnen, säger Anette Sjöstedt.

Enligt henne har Västernorrland bra täckning vad det gäller vaccinering, men det finns unga vuxna som har tappat sitt skydd mot kikhosta. De är i den åldern att de kanske inte vaccinerades eller så har immunförsvaret minskat.

Kikhostan är en smittsam sjukdom som ger kraftig och långvarig hosta. Spädbarn som drabbas bör få behandling i form av antibiotika så att inte sjukdomstillståndet förvärras.

KIKHOSTA

Kikhosta är en smittsam sjukdom som ger kraftig och långvarig hosta. För de allra flesta går kikhosta över av sig själv. Barn som är yngre än sex månader har inte fullt skydd av vaccinet. För dem kan kikhostan bli allvarlig och ibland livshotande. Extra utsatta är barn yngre än tre månader som ännu inte har fått sin första dos vaccin.

Hostattackerna kan leda till andningsuppehåll och syrebrist. Ibland kommer andningsuppehållen redan innan hostan eller kikningarna har börjat. Andra allvarliga symtom är kramper och medvetslöshet.

Kikhosta kan leda till komplikationer som lunginflammation. Det är en vanlig orsak till att barn yngre än sex månader med kikhosta behöver sjukhusvård.

Även för tidigt födda barn och barn med vissa kroniska sjukdomar kan få sådana besvär att de behöver övervakas på sjukhus om de får kikhosta.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.